Facebook

Drumdrumdrum.nl

Drums & Samples

Drumdrumdrum.nl

Over de workshop

Twee muzikanten nemen de leerlingen een uur lang mee op een muzikale reis waarin muzieksamples en drums de hoofdrol spelen. In een muzikale context betekent het woord “sample” een stukje muziek, of een geluid van een bepaald instrument  dat men "leent" van een ander nummer en weer mixt in de eigen opname. Als dit stukje muziek of geluid steeds wordt herhaald spreken we van een loop (spreek uit: loep). 
Loops en samples en het gebruik van computers zijn tegenwoordig van groot belang bij het maken van hedendaagse muziek.

Tijdens het concert zien de leerlingen hoe de combinatie van moderne technologie en live gespeelde muziek in het werk gaat. De muzikanten maken gebruik van muzieksoftware, samples, loops en effecten en verbinden deze met live gespeelde percussie. 

Een heel belangrijk onderdeel van het concert is de kennisoverdracht. De leerlingen maken kennis met  een aantal ritmes zoals samba en samba-reggae en de oorsprong van deze ritmes. Ook behandelen de muzikanten enkele samples en loops die de basis vormen voor verschillende muziekstijlen van de afgelopen 25 jaar. 
Tijdens het concert krijgt iedereen een eigen ritme-instrument. Vanuit de gespeelde ritmes wordt gezamenlijk een song opgebouwd in combinatie met de, op de computer gecreëerde,  loops. 

Na het concert hebben de leerlingen een goed idee hoe ze computers kunnen gebruiken bij het maken van muziek en weten ze dat dit ook op een gewone computer thuis mogelijk is. Ook krijgen ze inzicht in wat op de achtergrond van grote popconcerten aan muziektechnologie meespeelt. Een leerzame interactieve voorstelling met gegarandeerd veel plezier. 
Hieronder commentaar van tevreden school uit A’dam:
"Twee muzikanten, w.o. Roël Calister hebben de leerlingen anderhalf uur lang meegenomen op een muzikale reis waarin muzieksamples en drums de hoofdrol spelen. Met duidelijke voorbeelden werd de leerlingen uitgelegd wat het woord “sample” betekent.
Leerlingen mochten zelf actief meedoen tijdens het concert. Iedereen kreeg een eigen ritme-instrument. Vanuit de hiermee gespeelde ritmes werd gezamenlijk een song opgebouwd in combinatie met de, op de computer gecreëerde, loops. Een heerlijke uitlaatklep voor de leerlingen die uitermate enthousiast reageerden."
 
 

Achtergrond

Roël Calister is geboren in het jaar 1979 op Curaçao, Nederlandse Antillen. Het werd al snel duidelijk dat percussie een speciale plek in zijn leven zou innemen. Op jonge leeftijd maakte hij, bij het gebrek aan instrumenten, zelf zijn drumstel of gebruikte hij wat hij voor handen had. Op zijn 18de vertrok hij naar Nederland om bedrijfseconomie te studeren. Na het behalen van zijn bachelor in 2001, is hij overgestapt naar het Rotterdamse conservatorium waar hij de richting percussie heeft gevolgd.  Grote voorbeelden zijn voor hem Marcos Suzano, Cyro Baptista, Airto Moreiro, Antonio Sanchez, Brian Blade en Pernell Saturnino. Kenmerkend voor zijn stijl is zijn kracht om verschillende stijlen op een smaakvolle wijze te mixen. Zo brengt hij pop, rock, latin en jazz samen met traditionele folkloristische elementen en wereldmuziek. Naast de gebruikelijke drums en conga’s, gebruikt hij ook instrumenten zoals de cajon, udu en de pandeiro. Deze en andere instrumenten uit de Afrikaanse en Caribische collectie spelen een belangrijke rol in Roël’s eigen bands KiT (Kuenta i Tambú) en Drumdrumdrum.nl.  

De 2e muzikant zal per workshop worden voorgesteld.
 

Overige informatie

Edcuatie 
bovenbouw BO / onderbouw VO
Nodig 
beamer, internet, versterking
Locatie 
theater, op school: aula of muzieklokaal
Aantal lln. 
max.150
Duur 
1 uur
Kosten 
per optreden euro 750,= exclu 0,35 p/km v.v. Haarlem, exclu 6% btw
Leerdoelen 
  • Leerlingen ontdekken traditionele en moderne manieren van muziek maken en hun kenmerken. 
  • Leerlingen doen zelf actief mee tijdens het concert, herkennen ritmes en stijlen uit de Latijns- Amerikaanse cultuur. 
  • Leerlingen leren de basis over hoe samples en muzieksoftware werken en downloaden bestanden om zelf aan de slag te gaan met het maken van muziek met behulp van samples.